Diamantskolan Del 1. ”De fyra C:na”

När du ska välja en diamant till en förlovnings-, vigselring, eller ett annat smycke är det viktigaste du behöver känna till begreppet ”4C”. Vi ska på ett enkelt sätt förklara vad de 4C är, och vad du behöver kunna för att fatta ett bra beslut kring vilken sten du ska välja.

De fyra C:na står för: Carat, Cut, Clarity, Color. Översatt till svenska motsvarar det Carat, Slipning, Renhet, Färg.

Carat: Carat (ct) är ett viktmått som berättar hur stor en ädelsten är.  Det är inte, som många tror, storleken i millimeter som räknas i carat, utan volymen på stenen. En diamant som är 1,0 carat väger 0.2gram. När vi pratar om diamanter till vardags är det oftast briljantslipade, runda stenar vi tänker på. De som slipar briljantslipade diamanter anstränger sig för att komma så nära den idealslipade diamanten som möjligt. Därför är idag de flesta briljantslipade diamanter slipade på samma sätt, och har nästan alltid samma diameter. En idealslipad diamant på 1.0ct är därför cirka 6.5mm i diameter. Carat har ingenting att göra med ”Karat” som anger guldinnehållet i ett guldsmycke.

Cut: Slipning. I det här sammanhanget talar vi om hur väl slipningen av stenen är genomförd. GIA, den organisation som är störst i världen på att gradera och certifiera diamanter graderar dem enligt en femgradig skala. Excellent, Very Good, Good, Fair, Poor.
Varje diamant som graderas bedöms enligt 7 områden, ”brightness, fire, scintillation (gnistrande), weight ratio, durability, polish and symmetry”. Diamantens grad sätts efter det område som fått den lägsta graderingen, undantaget polish och symmetri. Det betyder att en sten som fått betyget ”poor” på området ”brightness, aldrig kommer kunna få ett högre betyg än ”poor”, men en sten som fått ”very good” på polish och/eller symmetry, kan fortfarande få ”excellent” som helhetsbetyg.

Clarity: Renhet. En helt ren, naturlig diamant är extremt sällsynt, och faktum är att för varje 1.0ct FL (Flawless) diamant som hittas går det åt upp mot 100.000 ton mineral som utvinns, krossas, och renas. Majoriteten av alla diamanter har inneslutningar i någon form. En inneslutning är någon form av skönhetsfel i eller utanpå diamanten. Det kan vara små gasfickor, sprickor, kolrester, rester av andra mineral, eller annat som hamnat i diamanten. En innesluting är inte en ”skada” och betyder inte att diamanten är trasig, tvärtom är det en del av det som ger stenen sin unika karaktär och ett slags fingeravtryck om du så vill.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *