Anders’s bolt knob

Anders knopp

Anders mailade oss.

”Hej Paula! Jag undrar om det är möjligt att tillverka en slutstycksknopp till en Blaser R8? Jag har fått min Pappas vigselring som jag skulle vilja lägga in i den. Så typ en infälld guldring på en slutstycksknopp. Den ringen betyder oerhört mycket för mig och då kan min pappa vara med mig och jaga fast han gick bort för något år sedan. Vi jagade mycket tillsammans och pratade om allt möjligt som vi inte tog upp annars. Saknaden är stor men tror att han hade gillat min idé starkt. Med vänlig hälsning, Anders” 

Anders pappa var hans bästa jaktkamrat. De jagade mycket tillsammans, och när de var i skogen ihop pratade de om ämnen som man inte pratar med någon annan än en riktig vän om. Livet, döden, och allt mellan himmel och jord. Så en dag tog jaktdagarna slut. Anders gick själv på skogens stigar, men så föddes en idé, att kunna låta pappa vara med på jakten, fast på ett annat sätt. Han hörde av sig till oss med idén om att göra en slutstycksknopp av pappas vigselring. Vi diskuterade fyra grunddesigner i silver, och en av dem blev det, resten av ansvaret för designen föll på oss.

Vi lade mycket tid på skissandet, men det som tog mest tid och tankeverksamhet i anspråk var ”nätskärningsmönstret” runtom knoppen som skulle ge den ett säkert grepp vid repetition. Till sist fick vi till det perfekta mönstret. En originalknopp från Blaser fick agera donator av mässingsgängan i botten, och vi gjöt kulans delar så vi kunde trä på vigselringen innan slutlig lödning. Hela kulan glasblästrades så vi åstadkom en matt, jämn yta, och efter upphettning och syrabetning ett flertal gånger hade den yttersta silverytan förädlats till renaste finsilver vilket gav en kritvit, matt finish.

Så kom dagen för leverans. Dagen innan björnjaktens start, och en svart pickup med hundkåpa rullande in framför vår verkstad. En ivrig Anders med son hälsade med en stor kram, och andaktsfullt fick vi äran att räcka över slutstycksknoppen. 

En stunds tystnad följde, och tystnaden bröts när Anders pekade på sin arm för att visa gåshuden som spred sig uppåt. Han tog av sig glasögonen och torkade ett par varma tårar som sakta krupit fram. ”Det här hade pappa tyckt om” sade han. ”Jag behöver ingen ask till den, den kommer alltid sitta på någon av mina bössor. Nu kan pappa vara med mig och jaga igen.” Nu stod både Anders, Paula och Daniel med tårar i ögonen. Det var ett väldigt speciellt ögonblick.

Från och med nu kommer Anders pappa vara med i varje skott han tar. De fortsätter vandra på Dianas stigar tillsammans.

Tack Anders. Tack för förtroendet att förvalta någonting så speciellt som din pappas ring, och tack för möjligheten att vara en del av någonting så fint.

Specifikationer:

Slutstycksknopp i 925 Sterling Silver, med dekor i form av vigselring i 18K guld.